verbindende schakel tussen publiek en acteurs

Als improviserend musicus begeleid ik sinds 15 jaar interactieve voorstellingen op scholen en in organisaties. Daarnaast ben ik als pianiste/zangeres regelmatig in de Nederlandse theaters te vinden met muziektheatervoorstellingen.

Geniet ervan!

Na de succesvolle voorstelling Nooit te Oud (to be happy) speel ik samen met Marjan Berk in seizoen 2018/2019 een nieuw programma: Geniet ervan! Wederom een vrolijke, onconventionele en muzikale voorstelling voor de steeds ouder wordende mens.
Voor speellijst en meer info kijk op www.geniet-ervan.nl
We bieden deze voorstelling ook aan in bibliotheken, cultuurhuizen en verzorgingscentra. Interesse? Neem hier contact op.

Nooit te Oud (to be Happy)

In theaterseizoen 2016 en reprise seizoen 2017 speelde Marjan Berk, Jan Elbertse en ik  Nooit te Oud to be Happy, een vrolijk muzikaal theaterprogramma waarin 3 generaties hilarische, schokkende, ontroerende en onvervalste levenservaringen bezingen, spelen en lezen. We spelen deze voorstelling op aanvraag voor organisaties in theaters, bibliotheken, cultuurhuizen en verzorgingscentra. Interesse? Neem hier contact op.

Aanbeveling

“Toen Marjan uit de auto stapte en ik zag hoe broos ze was, dacht ik even dat het tijd voor haar werd om te stoppen met optreden. Die gedachte werd onmiddellijk bij haar opkomst op het toneel gelogenstraft. Marjan Berk moet helemaal niet stoppen, maar nog zo lang mogelijk doorgaan. Want eenmaal op het podium verdwijnt die broosheid in een nog steeds krachtige theaterpersoonlijkheid. Ze bezit nog steeds de gave om met die kenmerkende stem het theaterpubliek voor zich te winnen. Als toeschouwer blijf je van moment tot moment geboeid naar haar luisteren.
De voorstelling ‘Nooit te oud to be happy’ was mijn eerste, zeer aangename, kennismaking met pianiste/zangeres Jelke Smit en zanger Jan Elbertse. Terwijl beiden toch een aardige carrière achter de creatieve rug hebben. Een kennismaking die smaakt naar meer.  Twee warme, zeer muzikale artiesten die het verdienen om eerder gekend te worden dan bij mij het geval was.
Kortom,  een voorstelling die ik iedereen aanbeveel. In de programmering van de serie Theater Overdag in het Rietveld Theater in Delft was het een van de hoogtepunten.
Ik hoop hen dan ook alle drie terug te zien in Delft.”

Marian Ruijgers, programmeur Rietveld Theater, Delft (nov’16)

De Stentor

Uit de Uit & Thuis-bijlage in januari 2016:

Marjan Berk (83) vitaal in vrolijke voorstelling “Nooit Te Oud” (To Be Happy!) ‘Neem het leven licht’

Door Jolanda de Kruyf

Het vege lijf krimpt onvermijdelijk. Broze botten craqueleren. De tred raakt, door schade en schande, minder gedurfd. Maar goddank, de lach is nog gul, het hart wijd open. Nieuwsgierigheid naar wat aan de horizon wacht, wint het van een zeker verval. Dus zo’n show met een verrukkelijke titel als “Nooit Te Oud (To Be Happy!)” is Marjan Berk uit het hart gegrepen. De krasse vorstin van het lichte genre (83) heeft het leven lief en neemt dat – waar maar mogelijk – graag vederlicht. ‘Alles is al zwaar genoeg.’

Natuurlijk is het leven gelaagd. “Als een Indische cake”, zou Marjan zeggen. Maar neem het in vredesnaam licht. ‘Zoek toch de nuance. En relativeer!’ Het is het adagium van haar leven. Een overlevingsstrategie die haar ver heeft gebracht, en in barre tijden al innig werd “voorgeleefd” door haar eigen moeder. Haar veel te vroeg overleden heldin. Die kleine, kranige vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers opving, altijd het hoofd koel hield. ‘Hoe zwaar die tijd ook was, zij gaf er toch sjeu aan voor ons kinderen, ze wist overal iets moois van te maken. LООf het leven. Datgaf ze ons mee.’
Terug naar de planken. Waar Marjan Berk eigenlijk nooit echt is weggeweest. De gelauwerd schrijfster van dertig boeken en de wereld aan scenario’s voor tv-series, films, musicals en toneelstukken wil nog niet zonder de spotlights. Geniet het beste van twee werelden: Amsterdam, waar alles binnen handbereik ligt. En Kalenberg met z’n landelijke genoegens. Waar ze eind jaren zestig al als een blok viel voor dat schilderachtige huisje aan het water, een oude bakkerij uit 1871. Het rietdorp waar ze een paar weken geleden “compleet in ijzel gevangen” zat. ‘Ik voelde me net Houdini, kon geen kant op, zelfs het gras voor mijn huis was één grote ijskoek.’ Gelukkig zijn er op zo’n moment altijd wel een paar goede “naobers” in de buurt die toesnellen en haar die kleine bevroren wereld uithelpen. ‘Voetje voor voetje zijn we uiteindelijk bij m’n auto gekomen.’ Ze heeft net weer voor vijf jaar haar rijbewijs op zak. ‘Zolang ik kan blijf ik heen en weer rijden, in Kalenberg wonen.’

“Moet je nog zo nodig…?” wordt haar soms gevraagd. Vermoedelijk door mensen die zelf nog zo graag zouden willen. Marjan Berk knikt instemmend. Wat anders dan dit? Wat is mooier dan schrijven en gelezen worden, zingen en gehoord zijn. Weten dat wat je maakt van betekenis is. ‘Schrijven bepaalt mijn leven’, zegt ze, ‘het is ‘t beste dat me ooit overkomen is.’ Met die andere passie, muziek, op een goede tweede plaats natuurlijk. En de liefde voor het cabaret, waar het allemaal begon. Waar die vormen van artisticiteit zo heerlijk vervlochten raken. ‘Ik houd wel van hard en scherp cabaret, het mag best ondermijnend zijn. Maar dan wОl in combinatie met zang en dans, met impliciet ook weer die knipoog.’ Misschien is die mix wat “Nooit Te Oud” tot een succesnummer maakt. Een luchtige voorstelling die Marjan op het lijf geschreven is. Lief en leed en vergankelijkheid, verpakt in woorden en klanken van troost, van herkenning. Drie verschillende karakters. ‘Drie schakels, alle even belangrijk op het toneel. We vullen elkaar aan.’ Het resultaat is een vrolijke noot waarin tegelijk al de weemoed besloten ligt. Want het programma met Jan Elbertse (zang) en Jelke Smit (toetsen) waarmee Berk momenteel door het land toert, is ook de confrontatie met haar eigen oude dag. ‘Mijn publiek is óók oud, dat groeit met me mee.’ Oud worden gaat vanzelf, voor vitaliteit moet je moeite doen. ‘Geen onnodige risico’s nemen, in beweging blijven. Nieuwsgierig blijven naar het leven!’

“Nooit Te Oud (To Be Happy!)” is een vrolijke voorstelling (90 minuten zonder pauze) met Marjan Berk, Jan Elbertse en Jelke Smit. In deze regio o.a. op de planken in Theater Harderwijk (24/1) en in De Voorveghter in Hardenberg (7/4).

Jeugdtheater

Sinds 2009 speel ik samen met Hannah Borst en Irene van der Aart in Theatergroep ZieZus.
We spelen muzikale theatervoorstellingen waarin  kinderen mogen meedoen, meedenken en meezingen. We prikkelen hun fantasie, brengen hun wereld tot leven en laten de kinderen schitteren op het podium. De authentieke reacties van de kids dwingen ons om oprecht en zuiver te spelen.

Onze voorstellingen duren tussen de 30 en 50 minuten en spelen we op school, in een theater of  in bibliotheken.
Bekijk hier onze film op youtube.

Herkenbare thema’s
In de voorstellingen komen thema’s aan bod waar kinderen zich helemaal in herkennen. Vriendschap, omgaan met elkaar, heldendom, anders zijn, pesten, ruzie maken en weer goed maken, dingen die niet mogen, keuzes maken.

Toggle 2

Een greep uit het aanbod:
– Maranza  vrijburcht) youtube
– Peuter/Kleutervoorstelling Ik wil zingen (kasteel Dussen) youtube
– Kinderboekenweek
– Kerst: Opa Gezocht
– Sinterklaas: Piet op Pad
– Leesbevordering: Lezen is leuk
– Thema Landen en Reizen:  Hallo Wereld
– Voorstellingen Roepuma rondom Jubileum, Feest, Meester&Juffendagen, Afscheid Leerkracht

Meer informatie of voorstelling boeken? Neem hier contact op

Jeugdtheater recensies

basisonderwijs Rotterdam

Dag Jelke, Hannah, Marihuela & Andre, Wij geven jullie graag de GOUDEN STER!
Wat hebben we genoten met elkaar. Wij zijn helemaal fan van meespeeltheater!
Wij willen volgend jaar weer !!
In heel veel groepen is het toneelplezier aangewakkerd…. Op de vrijdagen hopen de leraren ook aan toneel in de klas meer aandacht te kunnen besteden. Voor ons allemaal was de voorstelling een mooie ervaring om te zien hoeveel plezier leerlingen beleven aan toneelspelen.
Hermine Hoogerboord, directeur Heldringschool, speciaal basisonderwijs Rotterdam

Dorpsschool Rozendaal

De hele school heeft ontzettend genoten van de voorstelling!!! Geweldig!!!!
Wat een talent zit er bij de kinderen en Jelke en Irene speelden er zo leuk op in!! De kinderen, het team en ik hebben heerlijk gelachen en gegriezeld.
Esther Rooks Dorpsschool Rozendaal

de Bibliotheek De Groene Venen

Ik vond het een feestje om jullie hier te hebben! Ik ga me er hard voor maken om volgend jaar wederom een voorstelling te mogen boeken, is het niet via de bieb, dan wel via De Kroon! Dus hopelijk: Tot ziens!! Monique Verhoeven • Leesconsulent

de Bibliotheek De Groene Venen

SBO Lichtenbeek Arnhem

We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen van leerkrachten en kinderen. Heel erg leuk! Wat mij opviel wat dat zowel de kleuters als de oudste kinderen geboeid zaten te kijken, daar hebben jullie goed op afgestemd door de pakkende muziek sloot het op alle niveaus goed aan. Daarbij komt dat jullie ook echt contact hadden met de kinderen en niet ‘over ze heen’ speelden. De kinderen die mee mochten doen straalden van trots en ook de anderen voelden zich daardoor erg betrokken.

Al met al dus ontzettend positief ontvangen en ik weet echt geen minpunten/verbeterpunten te noemen. Voor onze eigen leerkrachten heb ik wel het punt dat ze soms best iets eerder mogen ingrijpen als een kind voor de zoveelste keer het podium op kruipt, maar gelukkig konden jullie daar goed mee omgaan.

Nogmaals dankjewel, groetjes en wellicht tot volgend jaar!

Bo van Heringen

SBO Lichtenbeek Arnhem

IKC de Bosmark en cbs de Höve

Dag Jelke,
Wij kijken terug op een hele mooie dag. Die is mede door jullie voorstelling uitermate geslaagd geweest.

Wanneer je via internet (en niet op basis van mond-op-mond reclame) een keuze voor een voorstelling maakt, is dat altijd even afwachten wat het gaat brengen. Jullie hebben volledig waargemaakt wat je in je beschrijvingen op internet toont: het was een verrassende, muzikale meespeeltheater voorstelling, waar kinderen van groep 1 t/m 8 van genoten hebben (dat mag je quoten ;-)) . En voor de leerkracht die afscheid nam, Liesbeth, en haar familie was het onvergetelijk.

Jan van der Horst
Meerschools directeur IKC de Bosmark en cbs de Höve

© Copyright - Jelke Smit